Hz
A4 = 440 Hz

تیونر آنلاین

نوازندگان حرفه‌ای به خاطر سال‌ها کار و تجربه می‎توانند به راحتی ساز خود را کوک کنند، اما افراد مبتدی و هنرآموزان قادر به انجام آن نخواهند بود و این موضوع برای‌شان به یک چالش تبدیل می‏شود.

به همین خاطر دستگاهی به نام تیونر پدید آمده است که با استفاده از آن می‎توان یک ساز را کوک کرد. دستگاهی شامل یک میکروفن، سه عدد چراغ و یک مانیتور ساده که به یار همیشگی هنرآموزان تبدیل خواهد شد.

تیونر آنلاین

تیونر چیست؟ | تیونر آنلاین

تیونر که از آن برای کوک کردن یک ساز استفاده می‏شود، دستگاهی است متشکل از یک میکروفن، سه چراغ و یک مانیتور یا همان نمایشگر که با استفاده از میکروفن تعبیه شده روی آن، صدای نت مربوطه را تشخیص داده و آن را به شکل یکی از حروف لاتین روی نمایشگر نشان خواهد داد.

برای مثال هنگامی که نت لا را با استفاده از ساز خود بنوازید، حرف A رو نمایشگر ساز شما نشان داده می‏شود. اگر نتی که نواخته شده با الگویی که در سیستم آن ذخیره شده متفاوت باشد، این مغایرت به شما اعلام خواهد شد. برای مثال اگر نتی که می‎زنید بالاتر باشد، این مسئله نشان داده می‏شود و اگر در حال کار با سازهای زهی باشید، کافی است که سیم آن را به مقدار بسیار کم شل کنید.

تیونر

نحوه کار با تیونر

این روزها انواع و اقسام این دستگاه وجود دارد که تیونر آنلاین هم یکی از آن‎هاست. اما اصولا تیونرها به صورت یک دستگاه فیزیکی دیجیتال در دسترس هستند. نحوه‎ کار با آن نیز به شرح زیر است:

اول دستگاه را روشن کنید. مشاهده خواهید کرد که روی آن علامت‎هایی شبیه عقربه و درجه بندی وجود دارد.

فرض کنیم که شما در حال استفاده از تیونر گیتار هستید، کافی است که میکروفن تعبیه شده را که شبیه گیره است، به بخش بالایی گیتار خود که محل کوک کردن است، متصل کرده و سوکت آن سوی آن را وارد دستگاه کنید.

حالا یک سیم را به دلخواه به صدا در آورید. روی صفحه‎ نمایش نت مربوطه به آن را مشاهده خواهید کرد. اگر نت پایین‎تر باشد، آنگاه چراغ سمت چپ روشن خواهد شد و شما باید سیم مد نظر را کمی بیشتر سفت کنید. اگر چراغ سمت راست روشن شد، یعنی نت بالاتر است و شما باید سیم مد نظر را کمی شل کنید.

خوب است به این نکته اشاره کنیم که برای مثال اگر شما در حال استفاده از گیتار هستید، هر سیم نت خاص خود را خواهد داشت. مثلا سیم 1 نت E است و اگر سیم مد نظر خیلی سفت‌تر یا شل‎تر باشد آنگاه ممکن است که یک نت دیگر را نشان دهد که غلط است. بنابراین باید آنقدر با سیم‎ها بازی کنید که نت E را نشان دهد و سپس با انجام ریزه‎کاری‎ها تلاش کنید تا چراغ سبزرنگ نشان داده شود که به این معناست که سیم به شکل صحیح کوک شده است.

یکی از ترفندهای جالب حین کوک گیتار این است که عبارت زیر را به خاطر بسپارید تا نام نت هر سیم را بدانید:

Eddi ate dynamic good bye eddi

سرنام هر واژه به ترتیب نام نت‎های هر سیم است که باید آن را رعایت کنید.

تیونر ویولن چیست؟ | تیونر آنلاین

به یاد داشته باشید که یک تیونر را می‎توانید به‌راحتی برای تمام سازهای زهی استفاده کنید. در نتیجه تیونر گینار با ویولن فرقی ندارد. همچنین امکان استفاده از تیونر آنلاین هم وجود دارد. تیونر آنلاین اپلیکیشن یا سایتی است که با استفاده از آن می‎توانید ساز خود را کوک کنید.

اما پیش از کوک ویولن باید بدانید که اصلا نت‎های آن چیست. خوب است بدانید که کوک استاندارد کلاسیک به ترتیب می، لا، ر و سل است و برای به خاطر سپردن آن می‎توانید کلمه‎ ملارسول را در ذهن داشته باشید.

برای انجام این کار هم دقیقا مشابه گیتار، میکروفن تیونر را به ساز وصل کرده و سپس سعی می‎کنید تا با آرشه‌کشی ویولن را کوک کنید. باز هم لازم است تا به 3 چراغ تعبیه شده دقت کنید. اگر چراغ سمت چپ روشن بود، یعنی نت کمتر و اگر چراغ سمت راستی روشن بود، به این معنی است که نت بیشتر از حد انتظار است و چراغ سبز یعنی نت به درستی اجرا شده است.

همچنین اگر نتی که در تیونر ویولن نشان داده می‏شود کاملا متفاوت با نت مد نظر بود، کافی است که با استفاده از گوشی‎های تعبیه شده روی ساز سیم‎ها را محکم‎تر یا شل‎تر کنید. مثلا اگر روی سیمی که باید لا باشد آرشه‎کشی انجام دادید و تیونر نت سل را به شما نشان می‎دهد و از آنجایی که نت سل قبل از لا است، پس باید کمی سیم را سفت‎تر کنید.

تیونر آنلاین و همیشه در دسترس

تیونر سه‎تار

کوک کردن سه‎تار نیز مشابه با موارد قبلی است. کافی است که تیونر را به ساز وصل کنید. سپس سیم اول سه‎تار را بنوازید. این سیم بایستی نت دو را نشان دهد. اگر این نت روی تیونر سه‌تار به نمایش درنیامده، پس باید گوشی‎های ساز را بر اساس دایره‎ی نت‎ها بچرخانید تا به نت مدنظر برسید.

حالا با توجه به چراغ‌های سمت راست و چپ تلاش کنید تا دقیقه به نت مد نظر خود نزدیک شوید. همچنین سیم وسط باید روی نت سل و سیم آخری هم باز روی نت دو خواهد بود اما صدای بم‎تری دارد که به جنس و ضخامت سیم آن بستگی دارد.

سخن پایانی

تیونر، یک ابزار ضروری برای هر نوآموز موسیقی است با این حال تعداد زیادی از هنرمندان حرفه‎ای نیز ترجیح می‎دهند که برای داشتن نتیجه‎ای دقیق‎تر و کوک صحیح سازهای‎شان از تیونر استفاده کنند. به همین خاطر در این نوشته از سایت ایران موزیکولوژی سعی کردیم تا مروری بر این مفهوم که تیونر چیست داشته باشیم. خوشبختانه هم‎اکنون دیگر نیاز به خرید نوع فیزیکی آن وجود ندارد و می‎توانید از تیونر آنلاین که به صورت اپلیکیشن یا سایت است نیز استفاده کنید.

کتاب موسیقی

جدیدترین کتاب های موسیقی
را از ما بخواهید!

وارد لینک صفحه فروشگاه کتاب ایران‌موزیکولوژی (دکمه پایین) شوید تا از جدیدترین و بهترین عنوان های کتاب دیدن فرمایید.