کنسرتو ( به انگلیسی concerto، به فرانسوی concert، به آلمانی konzert) به قطعات سازی گفته میشود که در آن تقابلی میان همنوازی ارکستر با گروهی کوچکتر و یا ساز سولو، و یا تقابلی میان گروههای مختلف یک ارکستر منسجم وجود دارد. تا قبل از ۱۷۰۰ این اصطلاح برای قطعاتی با فرمهای مختلف با تنوع در …


فهرست مطالبسالهای ابتدایی زندگی رویای نوزاندهی ویرتوز شدنکلارا و رابرت شومانسالهای میانی زندگی رابرت شومانسالهای پایانی زندگیمرگ رابرت شومانآثار منتخب رابرت شومانکتابشناسی رابرت شومان ( Robert Schumann ) (متولد ۸ جون ۱۸۱۰ -تسویکاو -آلمان ،فوت ۲۹ جولای ۱۸۵۶ –آلمان) یکی از مهم ترین آهنگسازان قرن نوزدهم و دورهی رمانتیک است. او بیشتر برای آهنگسازی قطعاتی …

پروتن (Perotin یا Perotinus )از اولین آهنگسازانیست که نامش در تاریخ موسیقی بهجا مانده است. باوجود اسناد کمی که از زندگی او در دست داریم، موسیقیشناسان تاریخ تولد و فوت او را بین سالهای ۱۱۶۰ تا ۱۲۳۰ میلادی تخمین میزنند. پروتن نقش بسزایی در تکامل موسیقی پلیفونی داشته و از او به عنوان اولین آهنگساز …

گیوم دو ماشو (Guillaume de Machaut) یکی از برجسته ترین آهنگسازان قرون وسطا است. او در حدود سال ۱۳۰۰ در شهرستان شامپانی (Champagne) در نزدیکی شهر ریمس (Reims) در فرانسه و احتمالاً در خانوادهای از طبقه متوسط پا به جهان گذاشت. ماشو در مدرسه ای مذهبی تحصیل کرده و مدتی بعد ردای روحانیت به تن …

سونات اصطلاحی است که در تاریخ موسیقی با معانی متفاوتی بهکاررفته است. ریشهی لغوی آن به واژهی ایتالیایی Sounare به معنای «صدا» بازمیگردد. برای رفع ابهام در استفاده از آن باید به دورهی تاریخی و زمینه بحث توجه کرد. مثلاً در دورهی باروک سونات ژانری از موسیقی بوده است که در برابر کانتات قرار داشته …


در سالهای آغازین سدهی نوزدهم میلادی شاهد شکوفایی رمانتیسیسم هستیم، نهضتی فرهنگی که تکیهی آن بر تخیل، فردیت، طبیعت و بیان عواطف ناب بود. نویسندگان رمانتیک بر آزادی بیان تکیه میکردند. بخش بزرگی از ادبیات رمانتیک جنبهای خود نگارانه دارد و نیز داستانهای مشهور بسیاری با مضامین نامتعارف و نامقعول و فراطبیعی، با تکیه بر …